20 juni 2023: Ungar och stressade vuxna överallt

På väg tillbaka i bilen blir vi hindrade igen. En skogssnäppa står på vägen och är orolig. Efter en stund kommer några ungar springande över vägen och gömmer sig i vägkanten. Det blir till att mycket sakta åka fram för att inte riskera att köra på någon av alla de ungar som är igång just nu.

Nej, jag är inte på stranden eller i något köpcentrum där just många barn och stressade vuxna inte brukar vara en ovanlig kombination. Jag är ute i skogen och hade planerat en ganska stilla promenad som vid flera tillfällen avbröts av varnande vuxna fåglar. Först en större hackspett som markerade tydligt att den inte ville ha oss på nära håll och därefter flyger några ungar i ostadig flykt mellan träden. Vi drar oss vidare för att strax därefter skrämmas av en järpe som hastigt flyger iväg men bara en kort bit och sitter sedan och varnar. Allt tyder på fler ungar och sannolikt ganska nära oss. Vi drar iväg åt annat håll och bestämmer oss för att ta oss ut till närmaste grusväg för att inte störa mer. Helt plötsligt dyker en järpe upp mitt på vägen bara meter framför hunden och efter kommer små ullbollar. Jaha, dags att backa och gå åt andra hållet. På håll hör jag en skogssnäppa som också är igång och varnar. Vi går sakta och försiktig förbi den varnande snäppan men helt plötsligt yr det ungar både på marken som drar in och gömmer sig men även svajigt flygande och sätter sig lite här och var i en sälg och andra buskar. De ungar som springer på marken visar sig vara skogsnäppor och de som sätter sig i träd och buskar är järpar.

Den lilla järpkycklingen sitter tillsammans med några syskon, utspridda i träd och buskar medan ungar av skogssnäppa gömmer sig nedanför.

Eftersom det finns järpkycklingar på plats är det inte långt till någon stressad vuxen fågel. Efter en stund skymtar jag något som rör sig i dunklet. Den vattrade fjäderdräkten ger ett bra kamouflage.

Järpe är egentligen inte ovanlig men har en benägenhet att hålla sig undan och även om man skrämmer en järpe drar de ofta iväg på ett sådant sätt att det inte är lätt att hinna se vilken art det är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *