13 augusti 2017; Humlans flykt bland solrosor och pollen

humla_solrosDet tunga molntäcket spricker upp och solens strålar värmer en kort stund innan det återigen försvinner bakom grå moln. En humla kryper runt på solrosen och tar ibland en kortare flygtur för att orientera sig och kanske hitta en bättre plats eller annan blomma. Den välutvecklade solrosen har gott om nektar och pollen som allehanda humlor och bin gärna samlar på sig. Ja, just det, humlor ska ju inte kunna flyga som det heter. Det är ju egentligen en ganska gammal historia som ligger till grund för denna tes och tämligen långt innan man har all kunskap om både flygteknik och humlans fysiologi. De har ju en typ av gummisnoddsliknande proteinkedja som gör att vingslagen slår extra hårt. Ungefär som om man spänner en pilbåge och släpper bågsträngen men för varje vingslag. Finns mycket här i världen att lära sig och upptäcka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *