29 januari 2023; Månen som kompass

Med hjälp av klocka och månen går det att beräkna väderstrecken.

En relativt klar natt där månen syns tydligt men ett tunt molntäcke gör att jag inte kan se stjärnorna. Rent orienteringsmässigt är det ju då svårt att veta var exempelvis norr är utan kompass. Då går det ju att använda sig av månen. I och med att solen lyser på månen och skapar de olika månfaserna genom att det skiljer sig åt var månen och solen står. När det är fullmåne står månen hundra åttio grader från solen så att det som vi ser av månen blir helt belyst. När månen är helt i nedan står ju solen i princip i samma riktning som månen och belyser baksidan vilket ju gör att vi inte ser månen alls.

Detta går ju att använda som kompass. Ovanstående bild är tagen klockan 18 vilket innebär att solen står i väster men har ju gått ner. Genom att syfta var solen står i förhållande till hur månen är belyst ger detta i alla fall en bra hint om var solen står och således var väster är. Krångligt, ja, det kan låta lite krångligt och förhoppningsvis behöver man inte använda detta mer än i nödfall. Testa nära gång ni är ute och månen är uppe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *