23 maj 2015; Det blommar i gräsmattan

BellisVarför är det så många som envisas med att bara ha gräs runt huset och helst bara en sorts gräs. Vi pratar om mångfald i nästan alla avseenden och till och med när man är ute i skogen och träffar på en granplantering är det många som gnäller. Varför gäller detta inte gräsmattan? Det ägnas dagar åt att riva upp mossa och många är väl de som frenetiskt försökt att få bort varenda maskros på tomten. Varför har maskrosen så dåligt rykte. Ätbar och användbar på annat sätt och vackra både som blomma och fröställning. När jag studerar den egna gräsmattan är det en mångfald av arter med flera små nävor, klöver, veronikor och inte minst tusenskönor eller bellis som den också kallas för, vilket också är det vetenskapliga namnet.Tittar man riktigt nära ser man att det är fantastiskt fina blommor som båda är uppbyggda av många småblommor som sitter samlade i en korg med en yttre samling kronblad som för många av arterna i släktet fungerar främst som styrhjälp för insekter att tydligare se var de ska landa. Jag vill föreslå att man slutar att lägga arbete på att minska mångfalden i gräsmattan och istället lägger den tiden på att krypa runt och på nära håll betrakta de vackra blommor som blommar utan att vi ens kanske märker det. Maskros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *