24 maj 2015; Litet och många eller få med matsäck

maskrostomsaMånga är de strategier som växternas frön använder. Ska man lifta med en myra eller fågel, vatten eller luft, genom en ko eller grävling. En tydlig sak är att de flesta växterna har ett par grundstrategier där den ena utvecklats till att producera många men små frön där en stor del hamnar på fel ställe eller äts upp eller på annat sätt försvinner utan att ha blivit nya plantor. Den andra kategorin gör få frön men med matsäck som väl närmast kan liknas vid äggets gula som kycklingen ska livnära sig på. Ett större frö som innehåller den första avgörande dosen energi som gör det mindre känsligt för var det hamnar då det kan gro med egna resurser. Maskrosen, eller kanske vi ska kalla den mass-ros eftersom den nästan alltid uppträder i stora mängder både vad gäller plantor men även frön per planta, har i alla fall den strategin att den gör många små frön som dessutom har ett utmärkt sätt att förflytta sig på. Ett litet parasoll som kan föra fröet väldigt långt.

0015 maskros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *