7 juli 2015; Taggar, spjut och hullingar

kardborreTaggigt och klibbigt med hullingar och sylvassa nålar. Här kan man ju fundera på de olika strategierna för dessa stickiga saker. Tistelns kraftfulla försvar lär nog främst vara avskräckande för de som vill komma åt och äta av fröerna med sylvassa piggar även längst ut på bladen. En kardborre är ju egentligen inte så vass utan här har ju bollarna piggar med hullingar längst ut. Fungerar ju ungefär som en virknål som hakar sig fast och som får fröna att följa med lämpligt djur i pälsen eller varför inte på ett byxben. Kommer ihåg att vi när jag var liten hade strider där kardborrebollarna var ammunition som kastades och får väl liknas vid dagens paintball. Prova att gå runt utan skor en stund och se vad du samlar på dig för frön. Många olika varianter med hakar och hullingar som ska göra att fröna följer med till annan plats lär sitta fast och det kan bli ett intressant plockande.tistel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *