Veckans fågel, VECKA 9: Stare

På plats i toppen av en ek. Starens varierande sång med inslag av strofer som den lånat av fåglar i dess omgivning. Ett spännande sätt att kanske få en fingervisning om var de uppehållit sig mest.

Jaha, då är det tid för att bli lurad lite då och då. Stararna har ankommit och även börjat sjunga ordentligt och på grund av inslagen av härmande strofer är det lätt att bli lurad att det helt plötsligt kan finnas ormvråk, skrattmås, storspov, fasan och storlom och det som blir extra spännande är att alla sitter uppe i ett träd. Det är ju starens enorma egenskaper att härma så exakt att det inte är helt lätt att avgöra förrän man ser fågeln med blotta ögat. Denna gång inledde en av stararna med den typiska strofen från en röd glada, som är en fågel som lär komma på plats inom kort. Jag hinner tänka och börja spana efter gladan ända tills jag inser att jag är lurad igen.

Staren är en typisk hålhäckare som gärna hittar mindre hål i ekar där det tidigare suttit en grövre gren. Så länge hålen är små passar det stare och sedan tar gärna kaja över.

Några starar ägnar sig åt att bara sitta i trädtopparna och sjunga medan andra har tagit tag i städbestyren för att rensa ut äldre material. En grov ekgren har gått av och där blir det ofta en hålighet då nedbrytande svampar relativt fort gör angrepp på den i övrigt stenhårda ekveden. De viktigaste nedbrytande svamparna är svavelticka, ekticka och oxtungsvamp varav vissa bryter ned lignin och andra cellulosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *