Veckans fågel, VECKA 7: Grågås

Ett enkelt sätt att identifiera grågås i flykten är de ljusgrå framkanterna på vingarna. Det kan man nästan alltid se även med blotta ögat.

Fälten är gröna och det börjar så sakta att flyga in arter som både har varit en bit söderut och funnits ganska nära. Grågåsen har jag sett nästan hela vintern men endast enstaka exemplar. Nu har det börjat dyka upp större flockar och de översvämmade markerna är utmärkta matplatser för vuxna fåglar som främst äter vegetarisk föda. Grågåsen har under 1900-talet tidvis varit väldigt ovanlig med endast enstaka häckningar i delar av södra Sverige men nu har de återhämtat sig och förekommer främst längs med kusten men även i inlandet. I slutet av maj brukar jag gärna göra ett besök vid Tåkern och gå längs med spången ut mot Väversunda. Då har man möjlighet att få se de näpna ungarna som mer ser ut som grå garnbollar. Det är en tid som man kan få se dessa fåglar på mycket nära håll och det är alltid en fantastiskt trevlig upplevelse.

Både näbbens form och färg tillsammans med den mer ljusa fjäderdräkten gör att man ganska lätt kan känna igen grågås jämfört med till exempel sädgås.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *