23 augusti 2015; Parasit med röd stam

rod tallortTallört är en växt som många nog funderat på, om man nu ens har lagt märke till den. Somliga tror att det är en svamp och ibland tar vissa denna växt för att vara en orkidé och det finns faktiskt en del paralleller till orkidéerna i och med att tallörten också är beroende av samarbete eller kanske mest snyltande. Tallörten är parasit och har en förmåga att utnyttja mykorrhiza i marken och det förekommer uppgifter om att de kan “lura” svampen så att tallörten ska gynnas extra mycket. Det är nog främst i tallmiljöer man hittar denna växt vilket  har gjort att man länge trott att det är tallrötter som är avgörande. Nu är det kanske en komponent till som är viktig vilket är olika arter av soppar som måste finnas på plats. Verkar vara ett forskningsområde som inte är färdigstuderat vilket alltid är glädjande att inte vetenskapen kan ge svar på allt. Denna gång blir det lite extra speciellt. Den annars så blekgula och sparrisliknande stammen är istället röd. Jag har försökt att få någon uppfattning om hur vanligt eller ovanligt detta är och kommit fram till att det verkar vara mycket sällsynt. Kanske att det kan ha något med marken att göra och då förs tankarna genast till kalkinnehåll vilket får en del andra arter att ändra färgskalan. Har hittills bara hört om ett till fynd i Östergötland och några noteringar i Dalsland men det kan också vara svårt med rapportering då det ju inte är en egen art utan bara en färgvariation. Fin är den i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *