15 maj 2015; Snappar det mesta

sv fluDet är majmorgon och helt plötsligt sitter den där precis som om den aldrig varit borta. Ändå har den flugit väldigt långt. Sannolikt från någonstans söder om Sahara. Jag pratar om den svartvita flugsnapparhane som nyss anlänt och under någon vecka sett till att det finns ett bo färdigt att börja använda när nu honan också kommer. Flugsnappare är ett bra namn även om det sannolikt är ganska många olika insekter som fångas. Ett till synes lugnt stillasittande på en gren men sedan ett snabbt utfall som ofta kombineras med lite konstflygning för att fånga den flygande insekt som siktats. Sedan tillbaka igen för att efter en stund göra en ny kvick flygmanöver. Hanen är lätt att känna igen med den karaktäristiska vita fläcken i pannan och honan han samma fjäderteckning men är blekbrungrå istället för svart. Den som man kan ta miste på är halsbandsflugsnappare som främst finns på Gotland eller i alla fall utåt kusten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *