28 februari 2015; En efterlängtad trumpet

trana 4762 mindre 72Tänk att man alltid blir en smula förvånad. En trumpetstöt som gör att det till och med går en rysning längs med ryggraden. En ensam trana spatserar stolt mitt på en grusväg där de omgivande blöta åkrarna vimlar av gäss, sångsvan och en och annan tofsvipa. Det har ännu inte blivit mars men det är ändå väldigt härliga vårtecken där kanske tranans ankomst är lite extra. Är ju inte riktigt samma kaliber som vid Hornborgarsjön eller Tåkern men ack så skön trumpetstöt som kanske kan locka till sig en partner.

Inom kort kommer det att bli en alltmer vanlig syn på nästintill varje åker att födosökande tranor trampar runt med sin stolta hållning. En mäktig fågel som de senaste tjugo åren har ändrat sitt beteende och häckar i allt högre utsträckning i södra Sverige vid nästan varje mosse med de rätta förutsättningarna för bosättning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *