27 juni 2017; Aspfjärilen undrar vad jag sysslar med

rodsyssla2017Riktigt varmt i den knastertorra tallskogen. Knappast några blåbär eller lingon på gång men smultron börjar mogna i vägkanten. Tar mitt årliga besök till en skogsbacke för att se hur det går för rödsysslan, en av våra mer ovanliga och okända orkidéer. I år finns bara ett blommande exemplar vad jag kan se men fem plantor utan blomställning. Märkligt att den finns just på den här platsen när det finns hur många likadana ytor som helst. Varför just här? Är det en rest från tidigare skogsbete eller finns det något i marken som gynnar växterna här? På grusvägen sveper aspfjärilar fram på låg höjd och landar men fladdrar vidare ganska snabbt. Svårt att hinna få någon bra bild. Jag går runt och försöker följa fjärilarna men de flyger bara längre bort. Telefonen ringer och jag blir stående en stund och rätt som det är landar en aspfjäril på min sko. Vad kan det vara som är så inbjudande? Den söker med sugsnabeln i de hål som finns i tyget på skon och blir sittande ganska länge.aspfjaril

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *