27 januari 2017; Vätteskägg och håris

isullI december hittade jag en ovanlig företeelse som jag inte kan minnas att jag sett förut. Det kallas hår-is men går också under namnet vätteskägg och is-ull. Har letat en del för att få en förklaring till fenomenet och hittat information hos SMHI men inser också att det verkar vara relativt sällan som det är lämplig miljö och rätt klimat för att det ska inträffa. Tog en sväng under förmiddagen och hittade några grenar intill en liten bäck där det förekommer mer hår-is. Denna gång hade jag med mig kameran så det blev några bilder för att dokumentera företeelsen. Främst är det en kombination av nedbrytning inne i den fuktiga veden samtidigt som temperaturen ligger runt noll. Vid nedbrytningen blidas koldioxid som genom tryck pressar ut vatten ur porerna i veden. Detta omvandlas till is och genom fortsatt tryck trycker mer vatten ut och till slut bildas portjocka istrådar. Det finns teorier att det också är bakterier inblandade men det vet jag inte om man är säker på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *