1 januari 2017; Arv och miljö på årets första dag

vatarv2 plisterFörsta dagen på det nya året. Det är ju främst vi människor som är knutna till tid och almanacka men man kanske ska tänka på att det är något som är påhittat för att vi ska kunna få struktur. Att det går att plocka trattkantareller som vi förknippar med hösten eller hitta blommor som mest blommar på vår och sommar är ju bara för att vi delat in året i årstider. Växter och djur reagerar visserligen på antalet ljusa timmar eller dagstemperatur men annars kan det börja växa, blomma eller något annat under större delen av året. Just idag ger en promenad runt huset flera blommor som kanske inte förknippas med nyår. En plister lyser med sina rödrosa blommor kämpar man ofta med i rabatter och grönsaksland. Även en ännu besvärligare kulturmarksväxt blommar med små vita blommor. Det är våtarv, en mycket användbar art som kan blandas i sallad, mixas i hälsodrycker eller fräsas med lite smör. Många frågor dyker upp när vintern är som den är.  Har vädret och temperaturen något att göra med växthuseffekt eller en allmänt förhöjd medeltemperatur. Svaret man kan ge på detta är ja, nej eller kanske. Det kanske är helt naturligt eller så finns det en del i förändrade vädersystem. Viktigt är dock att fortsätta värna om och tänka på sitt agerande när det gäller resor och konsumtion. Själv har jag tänkt att öka mitt kollektivresande påtagligt. Blir kanske lite krångligare och tar längre tid men kan vara väl så viktigt för vår planet. Gott nytt år!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *