30 juli 2016; Utbredningskartan ritas om

pafagelfjarilSneglar över kanten på kaffekoppen. Fjärilar fladdrar runt mellan astrar som står utanför köksfönstret. Citronfjäril och påfågelöga är vanligast men flera nätfjärilar och någon form av pärlemorfjäril sveper förbi. Plötsligt sitter en mörk fjäril på en blomma. Den påminner vid en snabb betraktelse om en aspfjäril men är alldeles för liten. Jag är övertygad om att jag inte sett denna förut och det tar ett tag innan jag inser att det är kartfjäril. En märklig fjäril med två färgvarianter med en orangebrun vårversion och en nästan svart högsommarvariant. Kartfjäril är ganska ny i Sverige och har spridit sig norrut från att i början av 1980-talet varit förekommande endast i Skåne. Verkar inte vara många fynd så pass långt norrut som Östergötland. Passar på att försöka få några bilder på de andra fjärilarna också.kartfjaril

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *