2 juni 2016; Svävande flykt över skvattram

trollslanda-flygandeLikt en liten helikopter står den stilla i kanten av den lilla gölen. Jag står egentligen och spanar nedanför en bergbrant efter något helt annat, men när inget händer passar jag på att försöka få bild på trollsländor som söker av området. Detta patrullerande beteende är nog främst revirhävdande där de försöker köra bort andra hanar och para sig när en hona kommer in i reviret. Det verkar inte heller som att reviren är fasta utan kan ändras över dagen. Ibland står de helt still för att sedan snabbt driva vidare tätt över skvattram, odon och pors eller ett högre svep över vattnet. Det som jag egentligen spanar efter dyker upp så småningom. Sedan går jag tillbaka bland tusentals blommande exemplar av ögonpyrola som lite blygt bugar mot den fuktiga marken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *