15 mars 2015; Besvärliga fågelfärger

RingduvaNär man håller på med biologiska saker är färger ofta viktiga för att göra en artbestämning och där kanske lavar är det bästa exemplet där fuktigheten avgör om en lav är vit eller grön. Där avgör den alg som finns i laven hur färgen blir när det är torrt eller fuktigt. Men fåglar då. Ja, där är det väl tydligt vilken färg det handlar om. Ta skata som exempel. Svart och vit säger nog de flesta. Men ta då tid att betrakta skatan en stund så skiftar de svarta fjädrarna i både violett och grönt. När jag nu upptäcker ringduvan i trädet utanför huset inser jag att det inte är alltför lätt att beskriva färgen på fjäderdräkten. Grå men rygg och vingar skiftar med lite blå, rosa och gröna nyanser. Bröstfjädrarna är rosagrå och det tydliga halsbandet lyser vitt i vårsolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *